Augusztus 22. – Szivárványos nap

A szivárványbabák napja évente augusztus 22-én kerül megrendezésre. Ez a nap azoknak a családoknak szól, akik elvesztették csecsemőiket, miközben az anyaságot is ünneplik. A szivárványbaba olyan gyermek, aki egy olyan családba születik, amely korábban vetélést, halva születést, ektopiás terhességet vagy csecsemőhalandóságot tapasztalt1.

A szivárványbabák napjának története viszonylag új. A What The Fertility jótékonysági szervezet alapította 2018-ban Alexis DelChiaro által. Az egykori tévés személyiség és műsorvezető azt állítja, hogy az anyaság és gyermekeinek nevelése volt az igazi hivatása és szenvedélye. A szivárványbabák napját saját tapasztalatai alapján hozta létre1.

A vetélés, a halva születés és a csecsemőhalandóság néha viharként hasonlítanak a szomorúság és a fájdalom tekintetében. A szivárványbaba egy sikeres terhesség egy sikertelen után. 2008-ra a kifejezés megjelent Christie Brooks „Our Heartbreaking Choices” című gyűjteményében egy „Forty-Six Women Tell Their Stories of Interrupting a Much-Wanted Pregnancy” című cikkben. Ennek eredményeként a kifejezés elterjedt az interneten az anya-anyja fórumokon, segítve a vetélések de-stigmatizálását a népszerű kultúrában.

A szivárványbabák sok mindent jelentenek: szeretet, remény és új kezdetek. Létük ajándék, amit szüleik sosem gondoltak volna, hogy megkapnak. A szivárványbabákról való beszélgetés is fontos, mert segítheti azokat a szülőket, akik elvesztettek egy gyermeket, hogy kevésbé érezzék magukat egyedül. Ezért lett ez a nap nemzeti ünnep1.

Összességében elmondható, hogy a szivárványbabák napja egy fontos esemény, amely lehetőséget ad arra, hogy megemlékezzünk az elvesztett csecsemőkről és ünnepeljük az új életet is.

Forrás

Hozzászólás